Media museum
Image default
Bedrijven

De biologische bondgenoten van jouw planten

Plagen en ziekten komen overal in elke tuin voor. Dan is het soms nodig om in te grijpen, omdat onkruid, slakken, insecten en rupsen de werkdruk van planten en borders verkorten. Schakel niet automatisch over op chemische bestrijdingsmiddelen, want die zijn meestal erg schadelijk voor mens en milieu. Gelukkig hebben we een complete bibliotheek met biologische methoden die plagen en ziekten effectief kunnen bestrijden.

Het uitgangspunt van de organische benadering is het streven naar evenwicht. Gezonde planten zijn veel minder vatbaar voor ziekten en worden minder snel aangepakt door plaagdieren. Te veel of te weinig van iets betekent dat de plant zichzelf onvoldoende kan verdedigen. Denk aan water, kunstmest of de verkeerde combinatie van planten. Daarom is het motto niet tegen de natuur werken, maar met de natuur werken. Op de lange termijn zullen chemische bestrijdingsmiddelen je schaden omdat je niet alleen slechte wezens zult doden, maar ook goede wezens, wat de hele voedselketen zal beïnvloeden. Bovendien: je wilt niet dat het chemisch afval uiteindelijk op je bord terecht komt.

Het bestrijden van beesten

De beste bescherming tegen beestjes zijn andere beestjes. Het klinkt misschien vreemd, maar het is waar. Heb je bijvoorbeeld last van rupsen, dan zijn vogels als mezen goede bestrijders. Merels en lijsters zijn kampioenen in het elimineren van slakken en lieveheersbeestjes (zoals luizenpap). Insecten zoals sluipwespen, insecten en grasveters zijn ook meedogenloze natuurlijke vijanden: ze voeden zich met luizen, rupsen en vlooien en eten eieren en larven.

Het bestrijden van insecten

Sterke planten worden veel minder aangetast door insecten. Het belangrijkste is daarom dat je planten zo sterk mogelijk moeten zijn, zodat ze op hun best zijn en hun interne afweersysteem op hun best is. Zorg er daarom voor dat uw planten ruimte hebben en dat de grond los, vochtig en vol organisch materiaal is. Biologische voeding en water kun je het beste bewust gebruiken. Onderzoek welke grond en hoeveel zonlicht het beste is voor de planten en gewassen die u wilt beschermen. Overweeg de volgende maatregelen als er een plaag is:

  • Hang de mezendoos op. Een paar koolmezen kan tijdens het seizoen tot 10.000 rupsen en insecten vernietigen door ze op te eten en hun larven te voeren. De echte vechtkampioen.
  • Het insectenhotel trekt allerlei soorten insecten aan en is gemakkelijk te maken,
  • Rek het raster uit. Zo kunt u in de industrie speciale insectennetten gebruiken, zoals uien of kolen erop zetten. Zeer effectief tegen rupsen (kool!) En vliegen. Het grid gaat meerdere jaren mee en je verdient automatisch geld.
  • Goede buur / slechte buur: gemengde gewassen, zoals wortelen en uien. Uien houden de schadelijke wortelvlieg op afstand. Een buddlea struik is ook geen aanrader als je geen rupsen wilt.
  • Ten slotte kun je nematoden gebruiken om effectief rupsen te bestrijden (net als slakken). Dit zijn fijne aaltjes, ze eten rupsen en slakken van binnenuit. Je spuit ze op de geïnfecteerde planten. Aaltjes kopen heeft dus een erg goed effect op jouw tuin.

Onkruid bestrijden

We kunnen kort onkruidbestrijding introduceren. Het sproeien of verspreiden van gif is alleen effectief op korte termijn. Uiteindelijk komt onkruid altijd terug, dus het gebruik van chemische reagentia is meestal zinloos. Voorkomen door goed onderhoud is de eenvoudigste en beste oplossing tegen onkruid. Je zult merken dat als je regelmatig veegt, het aantal onkruid geleidelijk zal afnemen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het onkruid geen zaden kan produceren en om de wortels van het onkruid, zoals opkweekgras en brandnetels, te graven en te verwijderen. Leg hem daarom niet op de composthoop, want dan verschijnt hij weer in je tuin, maar in de groene prullenbak op wielen.

 

https://www.biogroei.nl/producten/aaltjes