Media museum
Image default
Arts / Photography

Edelstenen en fossielen

Gesteente kan ontzettend interessant zijn als je er goed naar kijkt. Toegegeven, de gebakken klinkers op straat en de gebakken waaltjes in je tuin zijn niet altijd even interessant. Ze hebben ontzettend veel voor ons betekent; ze houden ons warm wanneer ze in onze muur zitten en zorgen voor snelle transport als ze op de straat liggen. Maar erg interessant zijn ze verder ook niet. Gelukkig zijn dat dan ook niet de enige stenen.

Zo heb je bijvoorbeeld ook edelstenen. Die zijn al een stuk interessanter, zowel vanuit scheikundig als vanuit economisch opzicht. Om het vanuit scheikundig te bekijken, moeten we eerst even kijken hoe edelstenen ontstaan. Elk gesteente is in eerste instantie stollingsgesteente geweest. Stollingsgesteente ontstaat wanneer magma opstijgt naar het aardoppervlak en hierdoor afkoelt. Daardoor stolt de magma en ontstaat er een steen. Een edelsteen is een metamorf gesteente. Dit is wanneer een gesteente van samenstelling veranderd onder invloed van externe factoren. Dit is in het geval van edelstenen druk en temperatuur. Edelstenen ontstaan dus vaak bij vulkanen en andere gebieden waar platentektoniek veel druk zet. Vanuit economisch opzicht is het erg interessant om te kijken naar edelstenen, omdat we aan edelstenen een enorme waarde toekennen, vooral aan diamant, goud en zilver. Zo belangrijk zelfs, dat ze als betaalmiddel gebruikt zijn door de eeuwen heen, en nog steeds door elk land als voorraad worden aangehouden.

Maar edelstenen zijn niet de enige interessante gesteente. Zo heb je ook gesteente waar afdrukken van organismen van miljoenen jaren geleden in aangetroffen zijn. Dit zijn fossielen. Door deze stenen leren we heel veel over de aarde en het ontstaan daarvan. En dit is belangrijk voor elke tak van de wetenschap, van geologie tot filosofie, van chemie tot theologie. Want een aarde die miljarden jaren oud is, is in contradictie met sommige populaire geloven.

https://www.bricksandstones.nl/